25. 10. 2020.
Home / Ostali sportovi / Održano Bogojavljensko plivanje – Tijani i Milošu Časni krst u Zrenjaninu i Kleku
20170119 bogojavljenje zrenjanin jezero krst (3)

Održano Bogojavljensko plivanje – Tijani i Milošu Časni krst u Zrenjaninu i Kleku

Tijana Sič iz Zrenjanina i Miloš Pavlović iz Kleka poneli su Časni krst na današnjem Bogojavljenskom plivanju na jezeru u centru Zrenjanina i na Begeju kod “Šlajza” u Kleku. Tijani je ovo bilo prvo učešće, dok je Milošev četvrti nastup završen trećom uzastopnom pobedom.

Ipak, priroda ove manifestacije je takva da su pobednici svi koji su danas zaplivali u bogojavljenskoj vodi, a bilo ih je najviše do sada, od kada se plivanje za Časni krst ponovo održava u našem gradu. U Zrenjaninu je nastupilo čak trideset troje plivača, među kojima i dve dame – uz Tijanu je plivala i Marija Kolundžija. Broj učesnika poklopio se tako ove godine sa simbolikom tog broja, jer se pliva na stazi od 33 metra, koja predstavlja godine Isusa Hrista koje je imao kada je, uoči Bogojavljenja, kršten u reci Jordan.

20170119 bogojavljenje zrenjanin jezero krst (4)

Deveto Bogojavljensko plivanje u Zrenjaninu okupilo je i veliki broj posmatrača kojih je, prema procenama, bilo najmanje tri hiljade na prostoru oko jezera i na Malom mostu. U Kleku se plivalo po osmi put i nastupila su trojica plivača.

Tijana Sič, hrabra 19-to godišnja studentkinja na trenerskoj školi u Beogradu i na Visokoj tehničkoj školi u Zrenjaninu, dugogodišnja je uspešna plivačica i budući plivački trener. Imala je želju da nastupi i prošle godine, ali se sada pridružila drugim učesnicima i oseća posebnu čast i zadovoljstvo zbog toga.
– Drago mi je što sam bila u mogućnosti da plivam za Časni krst i samim tim što sam ušla u vodu koja je danas osvećena, ja sam sebe smatrala pobednikom. Momci su bili džentlemeni, kao i prošle godine, što takođe daje draž ovoj manifestaciji – rekla je Tijana i dodala da je godinama prisustvovala plivanju za Časni krst, da je volela veronauku u školi i razgovarala o Bogojavljenju s pokojnim ocem Velimirom i počela da shvata zašto se sve to organizuje na jedan takav način.

20170119 bogojavljenje zrenjanin jezero krst (7)

Miloš Pavlović rekao je da je plivao za sreću i zdravlje, dok je zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica, koja je Pavloviću uručila poklon, istakla da su Klečani nastavili tradiciju i punim srcem plivali na današnji dan.
– Ovim običajem čuva se od zaborava jedna lepa tradicija i posebno je važno naglasiti da je čuvaju mladi ljudi i prenose sa kolena na koleno – poručila je Travica.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić čestitao je na uspehu Tijani i Milošu, ali i svim ostalim učesnicima na današnjoj manifestaciji u Zrenjaninu i Kleku.
– Velika je čast danas biti s vama i siguran sam da nema Zrenjaninca koji nije ponosan na ove naše mlade i malo starije takmičare i koji nije ponosan što mi organizujemo manifestaciju u našem gradu. Bilo je danas gradova u kojima je plivanje moralo da bude odloženo, zbog loših uslova i velikog leda i ja se zahvaljujem organizatorima koji su se potrudili da ovo plivanje protekne u redu – kazao je gradonačelnik Janjić.

20170119 bogojavljenje zrenjanin jezero krst (9)

Poklon Tijani Sič, zlatni krst, uručio je kum ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja Tomica Milin, vlasnik zrenjaninskog preduzeća “Eko Gradnja”, a čestitke su joj uputili i jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog arhangela Mihaila u Zrenjaninu i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković. Poseban poklon pripao je i drugoj učesnici u plivanju, Mariji Kolundžiji.

Na devetom Bogojavljenskom plivanju u Zrenjaninu nastupili su Tijana Sič, Marija Kolundžija, Daniel Bugar, Jovan Kukolj, Nikola i Nedeljko Perić, Dušan Ludoški, Aleksandar Topalov, Aleksandar Erdeljan, Boris Knežević, Marko Rajačić, Srđan Opančarev, Dragan Grahovac, Nikola Đorđević, Aleksandar Anović, Vladimir Petković, Stefan Vasić, Srđan Šoškić, Darjan Jovanov, Branislav Popov, Darko Savin, Stefan Cucić, Aleksandar Anđelković, Igor Nađ, Danijel Kostić, Ivan Petrović, Nikola Gećin, Vladimir Filipaš, Marinko Davidovski, Radica Eremić, Milan Fan, Vladimir Erić i Rajko Kurtešan.

20170119 bogojavljenje zrenjanin jezero krst (1)

Organizatori današnjeg plivanja za Časni krst su, kao i prethodnih godina, Srpska pravoslavna crkva – hram Svetog arhangela Mihaila (“Ruska crkva”), Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin. Himnu Republike Srbije otpevale su članice hora “Žene mironosice”. Pre plivanja, u hramu Svetog arhangela Mihaila održana je sveta liturgija, nakon koje je osvećena voda iz jezera. Svi učesnici manifestacije formirali su potom svečanu litiju i zajedno otišli do gradskog jezera.

Pročitajte još

unnamed-(1)

Trkačke vesti uz jutarnju kafu

PLANTARNI FASCITIS – Zašto vas boli peta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>