26. 05. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / GOMEX na Grožđebalu u Vršcu
img_5534

GOMEX na Grožđebalu u Vršcu

Manifestacija u čast grožđa, vina i vinograda, koja se u Vršcu proslavlja duže od pola veka, “Dani berbe grožđa” održana je 59. put od 15. do 18. septembra.

Tokom četiri dana varoš podno Vršačkog brega posetilo je više od 100.000 posetilaca iz svih delova Vojvodine, a kompanija GOMEX sa zadovoljstvom se odazvala pozivu organizatora da i ove godine bude deo manifestacije i na taj način doprinese kvalitetu ovog veoma zanimljivog kulturno-zabavnog događaja.

Prigodne poklon pakete naša kompanija obezbedila je za “Miss Dana berbe grožđa” i njene pratilje, zatim za najkreativnije maske na tradicionalnom dečijem maskenbalu kao i za one koji su bili u prilici da uhvate “Grožđe iz aviona”, odnosno kupone koji su bacani iz aviona tokom poslednjeg dana manifestacije.
Nakon proglašenja “miss” ovogodišnjeg “Grožđebala” i njenih pratilja, poklon pakete GOMEX-a devojkama je uručila gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović. Izbor za najlepšu masku tradicionalnog dečijeg maskenbala doneo je žiriju pune ruke posla. Jer – sve maske su bile sjajne a poklon pakete GOMEX-a ipak je trebalo dodeliti za tri najbolje…

img_5691

Poslednjeg dana manifestacije, u nedelju 18. septembra, tačno u podne, Dvorskom ulicom i centrom Vršca prošao je najšareniji karneval regiona, okićen GOMEX-ovim balonima, u kojem su najmlađi Vrščani i njihovi gosti uputili pozdrav letu i najavili dolazak jeseni. Nakon karnevala, zvuk avionskog motora najavio je “Bacanje grožđa iz aviona”. Za deset najbržih i najspretnijih, koji su uspeli da uhvate padobrane sa kuponima, naša kompanija obezbedila je zanimljive i lepe poklone.

Inače, Vršac i njegova okolina poznati su kao vinogradarski kraj još od vladavine Rimljana. Prvi pisani podatak o vršačkom vinu potiče iz 1494. godine, kada je dvorski ekonom Budima platio bure vršačkog vina 10,5 zlatnih forinti, za ugarskog kralja Ladislava. U 19. veku, Vršačko vinogorje bilo je među najvećima u Evropi i prostiralo se na 17.000 jutara. Značaj vinogradarstva za vršački kraj ogleda se i u činjenici da je, od 1804. godine, vinova loza sastavni deo grba grada Vršca.

img_5722

Sledeća Pred
Slide 1 | img_5626
Slide 2 | img_5715
Slide 3 | img_5622
Slide 4 | img_5606
Slide 5 | img_5559
Slide 6 | img_5551
Sledeća Pred

Pročitajte još

Top Gan Maverik - prateca

U Kulturnom centru Zrenjanina bioskopske projekcije očekivanog filmskog hita – “Top Gan – Maverik”

BIOSKOPSKE PROJEKCIJE – Pretpremijera filma «Top Gan – Maverik» – sreda, 25. maj – Projekcije ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>