30. 06. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / DRAGANA DRLJAČA: ŽIVIM U KALIFORNIJI, PUTUJEM, BAVIM SE EDUKACIJOM, JOGOM, STVARAM UMETIČKE PREDMETE OD STAKLA…..
Dragana Drljača 4

DRAGANA DRLJAČA: ŽIVIM U KALIFORNIJI, PUTUJEM, BAVIM SE EDUKACIJOM, JOGOM, STVARAM UMETIČKE PREDMETE OD STAKLA…..

Kada je, sada već jako daleke 1996. godine napustila rodno mesto i otišla u London kod drugarice, da čuva njenu decu i usavrši engleski jezik, Dragana Drljača, verovatno ni sama nije sanjala da će je put odvesti „preko bare“ u Ameriku, u koju je otišla na tri meseca, a tamo je već punih 12 godina.

– Sedam godina nisam dolazila u Lazarevo, gde mi žive roditelji i mlađi brat, kao i brojni prijatelji, moja draga kuma.Kao i mnogi koji u svojoj životnoj misiji odu u Ameriku, za to vreme sređivala sam „papire“ i sada je konačno sve ok. Ali da se vratim mom prvom odlasku iz mesta u kojem sam odrasla, to zaista nije bilo lako i London je za mene bio velika enigma, ali i izazov.U skladu sa mojim istraživačkim duhom, osim čuvanja mališana kod moje drugarice, intenzivno sam učila sve finese u engleskom jeziku, provela sam u Londonu godinu i po dana i išla u školu za duvanje stakla.Nekako sam u ovoj zanimljivoj umetničkoj oblasti, otkrila svoj senzibilitet i pronašla se tu, a upoznala sam drage ljude iz Amerike koji su me pozvali u San Hoze u Kaliforniji i otišla sam tamo, naravno kao turista, na tri meseca, a ostala punih 12 godina.U međuvremenu sam živela na Havajima, putovala po Italiji, Škotskoj, Ukrajini, jedino još nisam bila u Australiji i Južnoj Africi, a Afrika je moja velika želja i nadam se da će mi se jednoga dana ispuniti i da ću je upoznati na pravi način – priča Dragana, koja je ovih dana u poseti rodnom Lazarevu, kod Zrenjanina.

Dragana Drljača 1

Uz napomenu da se u Americi oseća kao veoma ostvarena i zadovoljna osoba, Dragana ističe svoju veliku strast prema pravljenju raznih umetničkih i funkcionalnih predmeta od stakla, kao što su čaše, flaše i još brojni ukrasi od stakla.

– U Kaliforniji sam u međuvremenu završila Fakultet za rad sa decom i sada se bavim i pedagoškim radom i edukacijom i mogu reći da zaista uživam.Lepo je vratiti se na kratko, videti svoje najmilije, ali Kalifornija i Amerika su moje opcije i ja kada se vraćam tamo, sama u sebi pomislim, idem nazad u svoj dom, bez obzira što neizmerno volim svoje najmilije, sa kojima sam svakodnevno u kontaktu putem skajpa i uvek sam obaveštena o svim događajima u selu – uz osmeh nastavlja Dragana i otkriva nam još jednu svoju veliku pasiju, a to je strast prema jogi.

Dragana Drljača 3 sa kumom u Zrenjaninu

– Obožavam indijsku filozofiju i jogu zaista, bila sam u Rimu na svetskom festivalu joge i u Kijevu, a dubina međuljudskih odnosa je centar mog razmišljanja i proučavanja stvari i događaja, pa otuda i velika ljubav prema radu sa decom. Naučila su me ponovo kako da se igram, jer to većina od nas, kada odrastemo, jednostavno zaboravimo. A granice između igre, konstantnog usvajanja novih znanja i umetnosti, u situaciji kada je osoba, kao što sam ja, zadovoljna i oseća se potpuno ostvarenom, jednostavno ne postoje….Otuda valjda i ta moja večita inspiracija kada radim sa staklom, kada putujem i upoznajem nove predele i naravno ljude i kada vežbam jogu – iskrena je na kraju razgovora Dragana Drljača, koja u San Hozeu svoje učenike polako uvodi u tajne zanimljivog zanata koji ima svoj umetnički pravac, priča im o svom rodnom mestu i zemlji u kojoj su joj koreni….

Dragana Drljača 1

Pročitajte još

FB_IMG_1656532240056

DEJAN DAVIDOVAC SE EMOTIVNO OBRATIO ZVEZDAŠIMA

– Posle pet nezaboravnih godina, došlo je vreme za rastanak…Nisam siguran da li imam dovoljno ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>