03. 08. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / PROFESOR DOKTOR MIHALJO BAJIĆ POKLONIO LIČNU BIBLIOTEKU TALENTIMA U GRADU U KOJEM JE I SAM PONIKAO
prof Bajic i Robert Sabo

PROFESOR DOKTOR MIHALJO BAJIĆ POKLONIO LIČNU BIBLIOTEKU TALENTIMA U GRADU U KOJEM JE I SAM PONIKAO

Osamdesetosmogodišnji profesor dr Mihajlo Bajić, rodjen 1928. godine u Banatskom Dvoru, nedaleko od Zrenjanina, nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, čovek impozantne karijere, donirao je ovih dana, Regionalnom centru za talente u Zrenjaninu, celokupnu svoju biblioteku sa oko dve hiljade knjiga, uključujući police, ormane, slike i njegov radni sto.

U Bostonu, gde živi poslednjih petnaest godina, čitajući na internetu vesti iz “svog Bečkereka” našao je informacije da je u Zrenjaninu osnovan Regionalni centar za talente i u znak sećanja na jedan od prvih posleratnih naučnih projekata koji je prof. Bajić pokrenuo zajedno sa dr. Jožefom Vencelom, odlučio se za ovu donaciju.

– Poslednjih petnaest godinda živim u Americi, sa stalnim boravkom u Bostonu. Velika želja mi je da ličnu biblioteku sa oko dve hiljade knjiga poklonim mojim Banaćanima u mom zavičajnom Zrenjaninu, gde sam stekao osnovna saznanja o životu i svetu. Prateći život mojih Banaćana preko interneta saznao sam da se formirao Regionalni centar za talente grada Zrenjanina čiji je kordinator Robert Sabo.U mojoj biblioteci nalaze se osnovni izvori naučnih saznanja biologije, medicine, posebno o istraživanjima i saznanjima nauke o mozgu (neuro nauke). Pored te naučno istraživačke literature u biblioteci se nalaze bogati izvori srpske, posebno ruske i zapadnoevropske književnosti, bogat izvor istorije nacionalne i medjunarodne, kao i monografije i studije o najpoznatijim muzejima sveta – naglasio je profesor Bajić.

– Malo je reći da sam uživao u društvu ovog velikog čoveka. Njegov gest oslikava veličinu njegove duše i uma koji je uvek bio na stranih mladih i talentovanih ljudi. Profesor doktor Mihajlo Bajić, svojim velikim gestom, rekao je sve… – oduševljeno je izjavio Robert Sabo, prvi čovek Regionalnog centra za talente u Zrenjaninu, koji je imao tu čast da upozna i uživa u društvu srpskog velikana u Americi.

Pročitajte još

IMG-8b595d41a6a54d1fc5cca2ef103e50d1-V

WOLF & CO…NEDELJOM…

Uvek je, nekako drugačije, veličanstvenije, mirnije i svečanije…. Kada osvane nedelja, blag je dan, relikvije ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>