04. 10. 2023.
Home / Fudbal / TRINAESTOGODIŠNJI LUKA ŠARI SPORTSKI BISER ZRENJANINA
Šari 9

TRINAESTOGODIŠNJI LUKA ŠARI SPORTSKI BISER ZRENJANINA

Kao što svaka školjka u sebi čuva tajnu bisera, tako i trinaestogodišnji sportski dragulj grada Zrenjanina, Luka Šari, vešto skriva kojem će se sportskom carstvu privoleti, jer smisla i talenta ima za fudbal, atletiku, stoni tenis, rvanje…

Mada fudbal trenira već sedam godina, unuk nekadašnjeg vrhuskog stonoteniserskog asa Ferenca Šarija, sve je prijatno iznenadio ovog proleća, kada je fantastičnim skokom u vis fascinirao, najpre svoju nastavnicu fizičkog vaspitanja u OŠ „Petar Petrović Njegoš“, a kasnije i atletske stručnjake, čak i najpoznatijeg srpskog atletičara u ovoj disciplini, Dragutina Topića, koji se biranim rečima osvrnuo na vanserijski talenat dečaka kome je fudbal u srcu, koji redovno u stonom tenisu „dere“ svog dedu, koji je opet nekada izlazio na kraj i sa čuvenim Dragutinom Šurbekom, prvim reketom tadašnje Jugoslavije….

Šari 5

– Fudbal treniram od svoje šeste godine, počeo sam u školi fudbala “Petlic”, a sada sam u Akademiji „Bambi“ kod trenera Vladimira Narandžića. Igram na poziciji desnog beka i desnog veznog fudbalera, sakupio sam 45 medalja sa raznih takmičenja i turnira i pehar za najboljeg igrača na jednom od mnogobrojnih turnira, a prošle godine postali smo prvaci države u generaciji dečaka rođenih 2003. godine – ponosno ističe Luka, koji se oprobao i u rvanju i posle samo nekoliko treninga, silno razočarao svog trenera, zato što mu je rekao da mu je fudbal najdraži i da ne može da stigne i na treninge rvanja.

To isto „ne“ međutim, nije mogao da kaže svojoj nastavnici fizičkog i razrednoj starešini, Tanji Kovačević Berberski, kada je na času skočio u vis 140 cm… Manirom iskusnog sportskog pedagoga reagovala je munjevito, talentovanom dečaku pokazala osnovne tehnike skakanja ali i obavestila atletske stručnjake u gradu.

Šari 1

Luka je bez ijednog treninga, kada je „kraljica sportova“ u pitanju, na opštinskom međuškolskom prvenstvu, za tri santimetra poboljšao svoj rezultat, bljesnuo je punim sjajem na prvenstvu Vojvodine, skokom od 149 cm, čime je oborio rekord dečaka koji godinama trenira atletiku…

Usledila je školska olimpijada u Vranju sredinom maja meseca i Luka Šari je proneo slavu svoje škole i grada, osvojivši, baš kao i na prethodnim, navedenim takmičenjima, zlatnu medalju, skokom od 147 cm.

Šari 2

– Vukosava Đapić, nekadašnja reprezentativka u atletici, koja je pripremala Luku za olimpijadu u Vranju, nakon njegovog velikog uspeha, nije želela ni da čuje o njegovom prekidu atletskih treninga, jednostavno ga je učlanila u atletski klub AS 023 i na jednom takmičenju u Sremskoj Mitrovici, ponovo je bio najbolji i osvojio je zlato – ističe Lukina mama Saška, koji brižno ispraća i dočekuje svoje dete sa svih važnih takmičenja i kaže da joj je drago što se njeno dete, osim fudbala bavi i atletikom.

– On najviše voli fudbal, skok u vis je sada nekako prihvatio, a stoni tenis i rvanje su mu samo rekreacija, jer sve obaveze valja uskladiti i sa školom – dodaje ponosna majka.

– Zaista sam se predivno osećao na pobedničkom postolju u Vranju. Još mi u glavi odzvanjaju reči ministra za sport Vanje Udovičića, koji nam je na otvaranju školske olimpijade rekao da je svako od nas već pobednik i da svako od nas već postaje idol nekim novim generacijama….

Poštovanje protivnika, svog saigrača, način na koji pobeđuješ, ali nekada i gubiš, osnovni su postulati istinskog sporta, a deo te priče želim da budem i ja – iskreno ističe trinaestogodišnji Luka Šari.

Hoće li biti fudbaler, vrhunski atletičar, naslednik svog dede u stonom tenisu, ili možda rvač poput Štefaneka i Frisa, u ovom trenutku potpuno je nebitno, najvažnije je da talentovani sportski dragulj od strane sportskih pedagoga bude isklesan na pravi način i da brojni njegovi drugari iz škole, kvarta, ulice, školske klupe, slede njegov primer….

Pročitajte još

image_6483441

BRANKO SAVIĆ TRENER RADNIČKOG

Nekadašnji fudbaler beogradskog Partizana, ponikao u Proleteru iz Zrenjanina, Branko Savić, novi je trener fudbalskog ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>