05. 04. 2020.
Home / Ostali sportovi / LJUBIŠA ŠLJAPIĆ NAJSVESTRANIJI REKREATIVAC U ZRENJANINU
fotografija3

LJUBIŠA ŠLJAPIĆ NAJSVESTRANIJI REKREATIVAC U ZRENJANINU

Da zvanično postoji laskava titula „kralj“ rekreativaca, u gradu na Begeju, sigurno bi je sa velikim pijetetom poneo Ljubiša Šljapić, poznatiji po nadimku Šljapa.

Svestrani sportista i sada rekreativac, karijeru je započeo kao talentovani karatista koji je medalje osvajao na saveznim takmičenjima tadašnje velike Jugoslavije.

– Počeo sam da treniram karate 1974. godine, kao osmogodišnji dečak i pobornik sam teorije da je karate sjajna osnova za sve sportove, kojima se kasnije bavite, ako ne ostanete verni kimonu. Ja sam bio aktivan u ovom sportu nekih 12 godina i do 1986. godine postao majstor karatea, dobio crni pojas, bio višestruki prvak Vojvodine u srednjoj kategoriji i apsolutnoj u borbama, vicešampion i trećeplasirani u Jugoslaviji na prvenstvima u Zenici i Skoplju.

Takođe sa Karate klubom Zrenjanin bio sam ekipni prvak Vojvođanske lige i učesnik Prve savezne lige SFRJ i osvajač brojnih zlatnih odličja i pehara na raznim turnirima po celoj Evropi – sa neizbežnim osmehom na licu i imidžom „večitog“ mladića priča Ljubiša Šljapić, koji će 29. novembra napuniti 50 godina i zvanično zakoračiti u šestu deceniju života.

fotografija2

– Naravno da mi nije ni na kraj pameti da batalim brojne sportove, kojima se i dalje rekreativno, ali sa velikim žarom i energijom bavim.

Sada već jako davne 1993. godine počeo sam redovno da igram tenis i do 2008. godine na raznim turnirima za mlađe veterane i rekreativce osvojio sam 36 pehara za prva i druga mesta i pregršt medalja.

Uz naravno pikanje fudbala i redovne odlaske u teretanu, igrao sam i takozvanu „beton“ letnju košarkašku ligu za košarkaški klub „Rusanda“ iz Melenaca, a od 2003. godine redovno sa grupom drugara igram i odbojku i leti „bič volej“ ili odbojku na pesku.

Bez obzira što su to prijateljski mečevi, ustvari rekreacija, „zakuvamo“ mi tu dobro, jer svaki od nas voli da pobedi, tj. ne voli da izgubi, pa su ti naši mečevi itekako zanimljivi za gledanje.

Kada se igra okonča, obavezno je „treće poluvreme“ i odlazak na drugarsko piće, koji plaćaju oni koji su izgubili tog dana ili večeri – nastavlja priču Šljapa.

fotografija1

Posebno poglavlje u životu ovog sportsmena, inače porodičnog čoveka je skijanje…

– Skijanje je strast, pasija… na skijama sam praktično od prvog razreda osnovne škole i nema zime da bar desetak dana ne provedem na nekoj planini… Zavejane staze, planinski masivi i vrhovi, za mene su veliki izazov, a presrećan sam što imam nekoliko drugara i prijatelja koji razmišljaju slično kao ja i imaju iste afinitete prema raznim izazovima i različitim sportovima.

Madona Di Kampiljo me je toliko inspirisala prošle zime, izvodio sam razne vragolije na skijama, pa u jednom trenu izveo salto koji je zadivio sve oko mene i izmamio gromoglasan aplauz.

fotografija6

Taj tren je zabeležila i kamera na telefonu i ta fotografija ostaje ono što se kaže „za ceo život“….

Ljubiša Šljapić, od pre dve godina kada je počeo da ga igra, jedan je od najboljih igrača padel tenisa, ne samo u Zrenjaninu i Vojvodini, nego i u celoj Srbiji…

– Uh padelom sam se baš „zarazio“… Moj prijatelj Goran Aćimov, koji je prvi čovek našeg padel kluba „MAT PADEL 4“ i ja u paru smo stvarno „opasni“ za sve protivnike i teško nas je dobiti.

Vikendi na padel terenu su pravo uživanje, osmislili smo celodnevno druženje naših porodica, tu su piknici, roštiljade i zaista nam je veoma lepo.

fotografija5

Već od prvih prolećnih dana, mi smo svakodnevno na „partiji padela“i tako je sve do poznih jesenjih dana, mada i kad dođu oni zimski, ledeni, za nas nema pauze i tada igramo padel i družimo se – ističe na kraju Ljubiša Šljapić, uz napomenu da je od svega važnije druženje i predivan osećaj opuštenosti, kada je čovek okružen pravim prijateljima.

– To je ustvari suština i bit postojanja i uspešnog savladavanja svih prepreka koje su u životu neminovne i ponekad teško premostive.

Ali uz sport, svakodnevnu aktivnost, pa makar to bilo i lagano džogiranje ili obična šetnja, sve nekako postaje lakše i jednostavnije…..

fotografija44

Pročitajte još

FB_IMG_1585901750826

REPREZENTATIVKA ANJA VREDNI VOLONTER

Talentovana karatiskinja i reprezentativka Srbije, Anja Milovanović, članica Karate kluba Zrenjanin, treninge je uspešno zamenila ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>