12. 07. 2020.
Home / Intervju / BICIKLOM PUTUJE PO SVETU I PIŠE KNJIGE
Snežana Radojičić 1

BICIKLOM PUTUJE PO SVETU I PIŠE KNJIGE

Zanimljive avanture kjniževnice Snežane Radojičić

Snežana Radojičić, diplomirani profesor jugoslovenske i svetske književnosti, svojstvena po avanturističkom duhu i želji da istražuje i upoznaje život, prvi put je na put biciklom  krenula 2011. godine i do sada je prevalila 45 hiljada kilometara i posetila skoro četrdeset zemalja Evrope i Azije.

 Snežana Radojičić 2

– Prvi bicikl za moje putovanje oko sveta poklonio mi je prijatelj. To je bio jedan maunti, brdski bajk, star trideset godina. Koštao je oko 40 evra, kako mi je sam rekao. Iako su sa njega ponekad otpadali delovi, prešao je 33 hiljade kilometara, natovaren sa 40 konstatno sa po 40 kilograma tereta. Njime sam se popela na Himalaje, na 5,416 m visok Thorung La pas, i prepedalala pustinju Gobi. Ostao je u Irktursku, 2014. godine kod drugog mog prijatelja, gde čeka da ga jednog dana, kada opet budem imala svoju kuću, dopremim nazad….Drugi bicikl kojim sam nastavila kotrljanje poklonio mi je isti onaj prijatelj sa početka. Napravio ga je od delova sa više bicikala i lepo ga „ušminkao“, specijalno za mene.  Problem sa njim je preveliki ram – a biciklisti znaju da se to ne može srediti. Kako bilo, kotrljali smo se taj bicikl i ja preko 10 hiljada kilometara po tropima, na monsunskim kišama, po pesku i šljunku između indonežanskih vulkana, kroz magle Bornea… i stigli smo do juga Kine. Tu sam ga ostavila, došavši na Balkan kako bih promovisala svoje knjige – naglasila je Snežana Radojičić, koja je na svom biciklističkom proputovanju, svratila i do zrenjaninske Narodne biblioteke.

Pored najnovije knjige “Nomad”, objavila i romane “Zakotrljaj me oko sveta” i “Preko Himalaja i Gobija” i dva priručnika: “Priručnik za kampovanje sa mini – kuvarom” i “Vodič za putovanja biciklom”.

Snežana Radojčić 4 

Snežana Radojičić je u Zrenjaninu, kao i u pedesetak gradova širom Balkanu,  koje svakodnevno posećuje,  na svojevrsnim putničkim tribinama, kako ih je sama nazvala,  predstavila je pet naj zemalja i destinacija: najgostoljubiviji narod, najidealnije mesto za život, najlepši grad, najtežu zemlju za putnika, najfascinantniji kulutrnoistorijski spomenik i pet najinteresantnijih, nezaboravnih iskustava i doživljaja tokom petogodišnjeg lutanja biciklom po svetu…

Nikada neću stati, ovo je moj život i na biciklu, kotrljajući pedale, ja svaki put iznova spoznajem sebe – naglasila je Snežana….

Snežana Radojičić 3

Pročitajte još

FB_IMG_1594449553207

BANAT PO SEDMI PUT ŠAMPION SRBIJE

Bez odigranog finalnog meča, zbog Korona virusom zaraženog igrača Crvene zvezde, stonoteniski Banata iz Zrenjanina, ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>