03. 08. 2020.
Home / Ostali sportovi / VLADIMIR STANAR – SVESTRANI SPORTISTA, PROFESOR I KINEZITERAPEUT
Stanar 2

VLADIMIR STANAR – SVESTRANI SPORTISTA, PROFESOR I KINEZITERAPEUT

Svestrane, nadahnute i kreativne ličnosti uvek su zanimljii i kvalitetni sagovornici, a još kada su u potpunosti okrenuti sportu, pravi su junaci ovakvih afirmativnih priča, kakva je i ova posvećena Vladimiru Stanaru, Zrenjanincu, koji je svestrani sportista, profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani kineziterapeut.

 • U šestom razredu osnovne škole počeo sam da treniram košarku u tadašnjem KK”Servo Mihalj”, a prvi trener prema kome i danas imam veliko poštovanje i koji me je uveo u svet sporta je Rada Prvulov Prle. Sa odličnom generacijom 1971-1973 proveo sam šest godina i od tog perioda do danas su navike i način života koje sam tada usvojio i dalje prisutni. 1993. godine  sam upisao FFVS i stekao zvanje profesora fizičkog vaspitanja, diplomiani kineziterapeut pošto sam na trećoj godini osnovnih studija usmerio kineziterapiju, koja mi je kasnije postala i profesija. Imao sam veliku sreću da mi prof.dr  Franja Fratrić predaje na predmetu Osnove sportskog treninga i on je kroz kasniju saradnju jedan od ljudi od koga sam najviše naučio za vreme ali i nakon studija – započinje priču o sebi Vladimir Stanar, od  2000-te godine  zaposlen u Domu zdravlja dr “Boško Vrbalov” u Odeljenju sportske medicine gde kao kineziterapeut radi  na funkcionalnom osposobljavanju sportista nakon povreda.

Stanar 1

   Posle košarke, biciklizam?

 • Nakon završenih studija ljubav prema biciklizmu i prvi susreti sa planinskim biciklizmom, njegovim izazovima, naporu koji iziskuje postepeno se pretvorila u veliku ljubav i posvećenost jednom od najtežih sportova. Prvi odvozan MTB maraton je presudno uticao da 2006. godine postanem potpuno posvećen treningu i trenerskom pozivu tako da sam okupio zaljubljenike u biciklizam u BK “Cyclemania” i počeo da se bavim trenerskim pozivom ali i kao takmičar do dan danas posvećen sam maksimalno treningu i zdravom načinu života – nastavlja Vladimir.

Stanar 3

Koliko je važan trening I svakodnevna posvećenost sportu?

 • Kako se granica između rekreativnog i profesionalnog bavljenja sportom gotovo izgubila pogotovo u sportovima kao što je biciklizam trening postaje sastavni deo kulture življenja. Ne možete nespremni startovati trku planinskog biciklizma, kod prvog ozbiljnijeg uspona avantura bi se završila i zdravlje bi bilo ozbiljno narušeno…

Volja i vera u sebe, mogućnosti sopstvenog tela i uma?

 • Nema bez jake volje i vere u sopstvene mogućnosti, da ne kažem moći… Upravo zbog toga sam pred sebe, a i pred svoje takmičare stavljao sve teže ciljeve i potpuno  se posvetio izučavanju programiranja treninga i stalno se trudio da proširim svoja znanja što je kasnije rezultiralo i trenerskom licencom UCI Level II koja je usledila kao potvrda da sam na dobrom putu….

Stanar 8

Posvećenost onome što se trenira je suština?

 • Ozbiljno bavljenje sportom podrazumeva potpunu posvećenost, sa puno odricanja ali sa sobom nosi i onaj osećaj ispunjenosti kad malo po malo uspete da pozitivno promenite sebe. Nekad se to ogleda kroz rezultat na takmičenju a nekad i kroz neku pozitivnu naviku ili novo saznanje o sebi…Težak je naravno put do uspeha, ali je zadovoljstvo neopisivo… A ponekad je i sam osćaj da si posvećen, da si ostvario neki mali cilj koji si sam sebi postavio, predivan, neopisiv…

Sportska psihologija i konstantna edukacija?

 • Oduvek sam radio sa mladim takmičarima i veoma sam svestan da je rad sa njima izuzetno odgovoran, pa otuda i trud  da  konstantno stičem nova saznanja iz oblasti programiranja treninga ali i iz sportske psihologije i pedagogije koje su ustvari presudne u pravilnom radu sa mlađim takmičarima.

Stanar 6

 Trener i takmičar u isto vreme?

 • Poslednjih deset godina stalno sam radio na “sebi”. Šest puta nedeljno treniram, trudeći se da svaki trening bude logičan nastavak prethodnog i uvod u sledeći. Osnovno što sam naučio kroz vreme je da je odmor jednako bitan koliko i sam trening. U odmoru su svi pozitivni efekti treninga koji je sam po sebi stres za organizam , a na nama je da ga pravilno doziramo i da organizmu omogućimo dovoljno vremena da se odmori i pozitivno odreaguje podižući sposobnosti na viši nivo.

  Zdrav način života I pravilna ishrana?

 • Pored treninga i odmora, pravilna ishrana i suplemetacija je postala sastavni deo života. Uneti dovoljne količine ugljenih hidrata, proteina i masti kao i zaštitnih materija iz raznovrsnih izvora u zavisnosti od doba dana, ali i takmičarskog kalendara i potreba koje su vezane za specifičnost svakog pojednačnog treninga postao je pravi izazov pogotovo u vremenu u kome živimo….

Stanar 5

  Biciklistička avantura…

 • Uz sve napore i odricanja koje sa sobom nosi , bavljenje planinskim biciklizmom ali i sportom uopšte odvelo me je na neke prelepe destinacije kako u Srbiji tako i van granica i donelo sa sobom neka nova neraskidiva prijateljstva s ljudima koji odlično govore istim jezikom, jezikom “sporta”. …
 • Neki od najzahtevnijih MTB maratona su me duhom upravo i najviše obogatili. Borba da se istraje do cilja, pomeranje granica sopstvenih mogućnosti i želja da se uvek iznova nađem na startu do dan danas predstavlja neiscrpnu motivaciju za dalji rad.

 Nisu izostali uspesi i trofeji…

 • Ponavljam, najvažnije je zadovoljstvo…ispunjenost…Ako već treba da istaknem neke od meni najdražih destinacija i maratona, onda je to svakako “Fruškogosrki MTB maraton” koji je svake godine najposećeniji maraton u Srbiji, zatim osvojeno drugo  mesto na stazi  od 84km 2011.godine u kategoriji Masters,MTB maraton na Durmitoru 56km, MTB Maraton Tara dvodnevni maraton 82km + 52km 2010. godine, MTB Enjoy Sarajevo 2011. godine na  Trebeviću  52km , UCI MTB Maraton Učka 86 km 2012. g. 2013-te godine CRO Adria MTB maraton, Plitvička jezera 2015. godine  82km i najteži i najlepši, Salzkammergut-trophy MTB Maraton AUS – 120km jurnjave po austrijskim Alpima 2014. godine…

Stanar 7

Osim biciklizma, od skora i maratoni…

– Tačno devet nedelja pre njegovog početka, doneo sam čvrstu odluku da se pripremam  za 29.Beogradski maraton. U brojkama za 9 nedelja priprema istrčao sam 6 puta 21,1km , 45 dana pred maraton kontrolnih 32km i sam maraton uspešno istčao u vremenu od 4:11:48h. Ukupno za devet nedelja istrčanih 310 kilometara…

– U  dresu BELhospice tima pretrčao sam tačno 42.195 kilometara I svakim  korakom bio  sve bliže cilju koji sam sebi postavio.Sasvim dovoljan motiv da istrajem. BELhospice je prva specijalizovana dobrotvorna organizacija u Srbiji koja pruža palijativno zbrinjavanje pacijentima sa malignim bolestima u progresivnom, uznapredovalom stadijumu za koji je prognoza ograničena…. Trčao sam punim plućima i srcem otvorenim do neba, bez granica…

Stanar 4

  Dobrovoljni ste davalac krvi već dugi niz godina….

 • Kao neko ko pokušava da bude human kad mu se za to ukaže prilika već tri godine svaka tri meseca dobrovoljno dajem krv i planiram da to radim dok god mi zdravlje dozvoli. U želji da pomognem teško obolelim od raka vratio sam se trčanju početkom ove godine i time dao mali doprinos Belhospice-u u sakupljnju sredstava za zbrinjavanje njihovih pacijenata. Trčanje pogotovo maraton kao disciplina je pored distance za respect i filozofija življenja i istrajnost čoveka u želji da unapredi sebe kao biće. Biće pravi izazov programirati treninge biciklizma i trčanja u jednu celinu koja će svakako na kraju rezultirati osmehom i osećajem zadovoljstva – istakao je na kraju u specijalnom intervjuu za portal Sportinfo Vladimir Stanar.

Stanar 9

 

VLADIMIR STANAR CV:

Datum rođenja:  31.07.1972. god.

Profil

Odgovorna, pouzdana i vredna osoba. Kooperativna, komunikativna i sposobna za saradnju sa osobama različitih profila, tj. za timski i individualni rad.

Uporna, ambiciozna i spremna na izvršavanje svih obaveza i zadataka.

Spremna na dalja usavršavanja i obuke, sticanje novih znanja i iskustava.

Obrazovanje

Od 1987. do 1991. Gimnazija  ” Koča Kolarov ” Zrenjanin – smer saradnik u prirodnim naukama

Od 1993. do 1998.  Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet fizičke kulture  Novi Sad

Oblast: Fizičko vaspitanje

Smer: Kineziterapija

Stečeno zvanje: Profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani kineziterapeut

Radno iskustvo;

Od 1998.  – do 2001. g. profesor fizičkog vaspitanja u  osnovnim školama “ Žarko Zrenjanin” , “ 2. Oktobar” , a od 2001. godine zaposlen u  Domu zdravlja “ Dr. Boško Vrebalov”  u   Sportskom dispanzeru kao kineziterapeut.

Od 2006. godine trener Biciklističkog kluba Cyclemania,Zrenjanin, a od 2009. g. i predsednik Biciklističkog kluba Cyclemania, Zrenjanin

Od 2013. g.  član Trenerske komisije Biciklističkog saveza Vojvodine i jedan od trenera na „Kamp-u za perspektivne sportiste“  I grupa 10. – 18.08.2013 na Goču u organizaciji BSS-a 2012. godine saradnik  u projektu „ Unapređenje međunarodne dunavske biciklističke rute – Cycling Danube“ , kao predavač u osnovnim školama na teritoriji opštine Bačka Palanka Od 2014. godine i član stručne komisije Biciklističkog saveza Srbije, za brdski biciklizam.

Pročitajte još

FB_IMG_1596350851181

PLIVAČI PROLETERA USPEŠNI NA KONTROLNOM TRENINGU…

Kad već nema takmičenja, dobro je ovako, u svojoj avliji, osetiti bazen uz simulaciju, kao ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>