12. 08. 2022.
Home / Intervju / JADRAN SAM PRERONIO, SANJAM DA RONIM U NEKOM OKEANU ILI CRVENOM MORU….
Saša plus 4

JADRAN SAM PRERONIO, SANJAM DA RONIM U NEKOM OKEANU ILI CRVENOM MORU….

Zrenjaninac Aleksandar Saša Alferov , osim redovnog posla u vlastitoj auto školi, veliki zaljubljenik u ronjenje i operativni trener u sportskom ronjenju.

Mada rođen u ravnom Banatu, Zrenjaninac Aleksandar Saša Alferov, naučio je da pliva sa nepune četiri godine u Promajni, kod Makarske, gde su njegovi roditelji imali kuću.

Saša plus 7

– Neću da kažem da čim sam naučio da plivam, sam počeo i da ronim, ali danas je to nepisano pravilo koje primenjuju mnogi treneri, da dete čim nauči da pliva, treba da počne i da roni. Obzirom na kuću u Promajni, celo leto sam provodio na moru i logično je bilo da u njemu i naučim da plivam, još kao četvorogodišnjak, a kasnije sam proniknuo i u tajne ronjenja i taj fenomenalni zanos drži me još uvek i svaki put kada oblačim ronilačko odelo, osetim isto uzbuđenje i želju da sam pod vodom – ističe Saša, napominjući da je kao član ronilačkog kluba „Amfora“ iz Makarske, preronio celu hrvatsku obalu Jadranskog mora.

Saša plus 8

– Ljudi kod nas imaju predrasude i zbog toga ovaj sport nije toliko popularan, naročito kod mališana u najmlađem uzrastu, mada u suštini ronjenje uopšte nije opasan sport, naravno ukoliko se pridržavate određenih osnovnih pravila.Osim što obožavam da ronim, diplomirao sam na Sportskoj Akademiji u Beogradu i stekao stručno zvanje operativnog trenera trećeg stepena, na temu sportsko ronjenje – nastavlja Saša Alferov, pozdravljajući nedavni gest ministra sporta i omladine, Vanje Udovičića, koji je dao pravo trenerima, u mladim sportovima, kakav je i sportsko ronjenje, da rade sa decom mlađom od 14 godina. Do sada su sa mlađom decom u ovim sportovima mogli raditi samo treneri sa 25 i više godina iskustva u ronjenju…

Saša plus 3

– Osim specijalne obuke u ronjenju, dugo godina, a počev još od 1987. godine, radio sam kao instruktor plivanja u klubovima Partizan i Proleter, u rodnom gradu, a kasnije sam bio i trener u plivačkom klubu Viktorija i vodio vaterpolo školu u Proleteru – nastavlja svestrani Alferov, koji je, kako nam je sam otkrio, u bogatoj takmičarskoj karijeri, osvajao samo zlatne medalje. Veliku ljubav prema ronilačkom sportu, Saša je uspeo da prenese i usadi i svojim ćerkama, dvadesetjednogodišnjoj Aleksandri i osam godina mlađoj Tamari.

Saša plus 5 ili da ova bude naslovna kako hoćeš

– Aleksandra je student Tehničkog fakulteta, prvo se bavila plivanjem i bila prvak države u plivanju prsnim stilom, a sada roni, dobila je ronilačku licencu i posao preko leta u Americi, tako da će nakon junskog ispitnog roka u Vašington, gde će raditi na bazenu. Mlađa Tamara, koja je učenica osnovne škole, takođe odlično roni i na brojnim takmičenjima osvajala je medalje – ističe ponosni otac Saša Alferov, koji još od 1992. godine, uporedo sa ronjenjem, uspešno vodi sopstvenu auto školu „Saša plus“ u Zrenjaninu.

Saša plus 9

– Zaista puno sam ronio u Jadranskom moru, nekako se specijalizovao za područje srednjeg Jadrana i hrvatske obale, a velika želja mi je da zaronim i proniknem u tajne Crvenog mora.Takođe neki okean je za mene veliki izazov i nadam se da ću svoje želje ispuniti. Problem naravno nije strah ili nešto slično, već jednostavno nedostatak vremena i usklađivanje sa svakodnevnim brojnim obavezama, a ja kao pravi profesionalac volim da sve do detalja isplaniram, naročito kada je izazov ronjenja u nekoj novoj vodi u pitanju – iskren je na kraju Aleksandar Saša Alferov, koji je iskoristio priliku da pozdravi sve čitaoce sportskog portala „Sportinfo“ i da pozove sve koje je njegova priča zaintrigirala da se oprobaju u ronjenju i kroz ovaj zanimljiv sport spoznaju sopstvene vrednosti i sebe u okolnostima velikog izazova….

Saša plus 0 naslovna

Pročitajte još

trs

Tvoje vesti iz sveta trčanja

Šta kažu stručnjaci: Zašto se budite umorni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>