15. 07. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / OTVARANJE IZLOŽBE „BANATSKA MALA PRUGA“
Banatska mala pruga 4

OTVARANJE IZLOŽBE „BANATSKA MALA PRUGA“

Utorak, 19. april 2016. u 19h, Mali salon Narodnog muzeja Zrenjanin.

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 19. aprila 2016. godine, u 19h biće otvorena izložba pod nazivom „Banatska mala pruga“ čije su autorke Maria Silađi i Anica Tufegdžić. Izložba je rezultat saradnje Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Mađarske Državne železnice i Sekcije za industrijsko nasleđe Mađarskog nacionalnog saveta ICOMOS.

Banatska mala pruga 2

Izložba Banatska mala pruga predstavlja rezultate istraživanja arhivske i bibliotečke građe o železnici uskog koloseka i njegovim objektima, graditeljskom nasleđu, koje je sprovedeno u ustanovama kulture na području Vojvodine i Mađarske, kao i terenskog istraživanja postojećeg graditeljskog fonda na relaciji Zrenjanin–Žombolj (Radojevo). Rezultati istraživanja, pre svega planovi, arhitektonski projekti, stare i nove fotografije, stare razglednice, makete i instalacije predstavljeni su u sklopu izložbe.

Banatska mala pruga - Cira

Izložbu su podržali Arhiv Vojvodine, Istorijski arhiv Zrenjanin, Opština Nova Crnja, Državna biblioteka Sečenji i Muzej Zemplen iz Mađarske, a realizovana je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Postavku će posetioci moći da pogledaju do 15. maja a nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Pročitajte još

Marko Vuksa 1

NAJAVA – IZLOŽBA MARKA VUKŠE POBEDNIKA KONKURSA “30X30″, 20. 7. 2020 – 12. 8. 2020. g, Mali salon NMZ

  NAJAVA – IZLOŽBA MARKA VUKŠE POBEDNIKA KONKURSA “30X30″, 20. 7. 2020 – 12. 8. ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>