22. 11. 2019.
Home / Kultura i život oko nas / OTVARANJE IZLOŽBE „BANATSKA MALA PRUGA“
Banatska mala pruga 4

OTVARANJE IZLOŽBE „BANATSKA MALA PRUGA“

Utorak, 19. april 2016. u 19h, Mali salon Narodnog muzeja Zrenjanin.

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 19. aprila 2016. godine, u 19h biće otvorena izložba pod nazivom „Banatska mala pruga“ čije su autorke Maria Silađi i Anica Tufegdžić. Izložba je rezultat saradnje Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Mađarske Državne železnice i Sekcije za industrijsko nasleđe Mađarskog nacionalnog saveta ICOMOS.

Banatska mala pruga 2

Izložba Banatska mala pruga predstavlja rezultate istraživanja arhivske i bibliotečke građe o železnici uskog koloseka i njegovim objektima, graditeljskom nasleđu, koje je sprovedeno u ustanovama kulture na području Vojvodine i Mađarske, kao i terenskog istraživanja postojećeg graditeljskog fonda na relaciji Zrenjanin–Žombolj (Radojevo). Rezultati istraživanja, pre svega planovi, arhitektonski projekti, stare i nove fotografije, stare razglednice, makete i instalacije predstavljeni su u sklopu izložbe.

Banatska mala pruga - Cira

Izložbu su podržali Arhiv Vojvodine, Istorijski arhiv Zrenjanin, Opština Nova Crnja, Državna biblioteka Sečenji i Muzej Zemplen iz Mađarske, a realizovana je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Postavku će posetioci moći da pogledaju do 15. maja a nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Pročitajte još

FB_IMG_1574424888678

KAD MAJSTOR ARMIN VOZI, UPSS ČASTI, ZAMENA ZIMSKIH GUMA KOŠTA VAS, SKORO PA NIŠTA…!!!

Neko će možda pomisliti, šta truća pisac ovih redova, ali nije nikakva šala, najoperativniji, najažurniji ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>