12. 12. 2018.
Home / Kultura i život oko nas / OTVARANJE LEGATA PORODICE VARADI U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN
Legat porodice Varadi 1

OTVARANJE LEGATA PORODICE VARADI U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN

U petak, 8. aprila 2016. godine, u 13 časova u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvoren legat porodice Varadi  koji je prošle godine zahvaljujući prof. dr Tiboru Varadiju i članovima njegove porodice poklonjen zrenjaninskom Muzeju.

Na svečanom otvaranju legata gosti Muzeja biće prof. dr Tibor Varadi i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Legat predstavlja salon-kabinet porodice Varadi i nalazi se na prvom spratu Narodnog muzeja Zrenjanin. Reč je o zaostavštini jedne od uglednijih porodica u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu, Petrovgradu) koja je kroz čitav 20. vek kontinuirano bila prisutna u javnom životu grada. U ovoj porodici poštovalo se pravo i pravna struka bez ikakvih ideoloških, političkih ili nacionalnih predrasuda. Imre Varadi, osnivač porodične advokatske kancelarije, branio je Srbe učesnike Elemirske bune (1897), a tokom Prvog svetskog rata i veliki broj istaknutih srpskih prvaka i intelektualaca uhapšenih nakon Sarajevskog atentata (1914) i optuženih za zaveru protiv austrougarske vlasti. Između dva svetska rata zalagao se za mađarska manjinska prava u Banatu, a u vreme nacističke okupacije branio je Jevreje. Nakon Drugog svetskog rata advokatska kancelarija Varadi nastojala je da pomaže i lokalnim Nemcima. I u posleratnoj Jugoslaviji, kao i u međuratnom periodu, predstavnici ove porodice zauzimali su značajne funkcije. Profesor Tibor Varadi danas sa uspehom zastupa našu državu pred međunarodnim sudovima.

Legat porodice Varadi 3

Na inicijativu porodice Varadi Narodnom muzeju Zrenjanin poklonjeni su dokumenti, diplome, fotografije, umetničke slike, knjige, novinski članci, pečati i nameštaj koji su uglavnom pripadali Imreu Varadiju, koji je porodičnu advokatsku kancelariju otvorio nakon povratka sa studija iz Pešte 1893. godine i koja je kontinuirano radila sve do 2014. Ostali su sačuvani skoro svi spisi i svedočanstva o njegovom radu. Na osnovu sačuvane bogate, porodične arhive, profesor Tibor Varadi napisao je i objavio knjigu Spisi i ljudi Priče iz advokatske arhive. Pored toga, zaostavštinu čine i predmeti i dokumenta dr Jožefa Varadija i profesora Tibora Varadija, tako da su u legatu predstavljene sve tri generacije ove porodice.

Ugovor o poklonu legata svečano je potpisan u prostorijama muzeja marta 2015. godine, a sredstva za realizaciju legat-sobe obezbedio je Grad Zrenjanin. Nosioci projekta su Mileva Šijaković, viši kustos-istoričar umetnosti, i Vladislava Ignjatov, kustos-istoričar, a kod vizuelnih rešenja pomogao je mr Milan Grahovac, kustos.

Legat porodice Varadi 3

Pročitajte još

unnamed

Pozivnica

Otvaranje izložbe “Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne” – subota, 15. decembar u 19h

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>