15. 02. 2019.
Home / Kultura i život oko nas / OTVARANЈЕ REKONSTRUISANE STALNE POSTAVKE LEGATA LIKOVNE ZBIRKE NARODNOG MUZEJA ZRENJANIN
legati NMZ 2

OTVARANЈЕ REKONSTRUISANE STALNE POSTAVKE LEGATA LIKOVNE ZBIRKE NARODNOG MUZEJA ZRENJANIN

U ambijentu rekonstruisane stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 31. marta 2016. godine, u 13 časova biće svečano otvorene prostorije u kojima su predstavljeni legati Likovne zbirke.

Gosti zrenjaninskog Muzeja tim povodom biće Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije, kao i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturnu i javno informisanje i Grada Zrenjanina.

Poslednje tri godine (2013–2015) u Narodnom muzeju Zrenjanin rađeno je na rekonstrukciji stalne postavke Likovne zbirke, koja po značaju predstavlja jednu od najvrednijih u Vojvodini i zauzima najveći deo stalnog izložbenog prostora Muzeja. Prve godine rekonstruisane su dve sobe sa eksponatima iz 18. i 19. veka, a nakon toga tri sobe u kojima je predstavljen 20. vek. Ovih dana je okončana i rekonstrukcija tri prostorije u kojima je smešteno šest legata: Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Pauline Sudarski, Friderike Bende, Zlate Markov-Baranji i Ljubice Tapavički. Među njima Legat Uroša Predića svakako zauzima posebno mesto. Reč je o beogradskom ateljeu u kojem je naš čuveni slikar proveo poslednje decenije svoga života i nakon smrti celokupan inventar tog prostora je dospeo u naš muzej.

legati NMZ 3

Realizacijom ovog poslednjeg projekta završena je ujedno rekonstrukcija celokupne stalne postavke Likovne zbirke. Time je zrenjaninski Muzej dobio prostore koji odgovaraju muzeološkim standardima, a ujedno sadržajno bogate, moderne i vizuelno atraktivne ambijente. Autorka ovih projekata je Olivera Skoko, kustos-istoričar umetnosti, koja i rukovodi Likovnom zbirkom. U projektu je učestvovao stručni tim Narodnog muzeja Zrenjanin uz angažovanje spoljnih saradnika. Vizuelno rešenje dala je Danica Medvedev, arhitekta, radove je koordinirao Milan Milinović, šef Tehničke službe, a svi izloženi predmeti su prošli tretman Restauratorsko-konzervatorske službe zrenjaninskog Muzeja.

Projekat „Rekonstrukcija stalne postavke legata Likovne zbirke“ kao i prethodna dva projekta, finansirali su  Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

legati NMZ 6

Pročitajte još

10

VASA POMORIŠAC – OD TRADICIJE DO MODERNE

Svečano zatvaranje izložbe „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ biće upriličeno u četvrtak 14. ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>