26. 06. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / Naučna strana religija
thumbjhhhfk

Naučna strana religija

U sredu, 2. marta na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” održaće se dva predavanja na temu “Naučna strana religija” za učenike završnih razreda srednje škole.

Predavačica je Sara Stojković, članica grupe Ortogonalno, studentkinja na master studijama iz religiologije na Univerzitetu Hajdelberg u Nemačkoj i iz pedagogije na KU Luven u Belgiji.
Predavanje ima za cilj da predstavi religiologiju – interdisciplinarnu društvenu nauku koja se bavi izučavanjem svetskih religija koristeći se metodama i podacima istorije, arheologije, filologije, teorije i kritike književnosti i drugih naučnih disciplina. Starozavetna priča o potopu i Nojevoj barci sa jedne, i odlomci Epa o Gilgamešu poslužiće kao primer za tačku susreta između mita i stvarnosti. Na taj način ovo predavanje ima dvostruku namenu – da predstavi religiologiju kao naučnu disciplinu i pristupe kojima se ona služi ali i da pruži priliku učenicima da se i sami oprobaju u jednom interdisciplinarnom pristupu navedenim tekstovima i tradicijama.
Religiologija kao nauka ima korene stare nekoliko vekova a u mnogim zemljama koegzistira paralelno sa teologijom (ne deleći njen religijski karakter) kao smer na univerzitetima već skoro jedan vek. Iako se drži jasno sekularnog pristupa izučavanju religijskih tradicija, ne smatra se opozicijom teologije (čak su i mnogi vodeći religiolozi u prošlosti a i u današnjosti takođe i teolozi).
Nakon kratkog uvoda u religiologiju-nauku, sledi aktivni deo predavanja na kom će učenicima biti dati na analizu paragrafi iz gorenavedenih izvora.
Prvo predavanje biće održano u periodu od 10 do12 časova, a drugo od 13 do 14:15.
Organizatori predavanja su NVO Skaska i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”

Pročitajte još

Uglednici troimenog.jpgovo

NOVA KNJIGA ZORANA SLAVIĆA UGLEDNICI TROIMENOG GRADA

Knjiga publicističkih tekstova književnika Zorana Slavića, pod nazivom Uglednici troimenog grada, ugledala je svetlost dana ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>