08. 02. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / Javni časovi sindikalizma
zup

Javni časovi sindikalizma

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 26. Novembra 2007. godine, odredila 20. Februar kao međunarodni Dan socijalne pravde, koji je počeo da se obeležava 2009. godine.

Cilj obeležavanja Dana socijalne pravde je promovisanje solidarnosti, jednakosti i ravnopravnosti.

Vlade su navele i da “društvo za sve” mora biti bazirano na socijalnoj pravdi i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U Srbiji se ne može reći da ima socijalne pravde, jer kulminira veliko nezadovoljstvo radnika i građana. Ako je čovek osuđen da živi u siromaštvu i bez zaposlenja to je povreda njegovih osnovnih ljudskih prava.

Ono što zabrinjava jeste činjenica, da se broj zaposlenih u Srbiji, koji primaju minimalnu zaradu, iz meseca u mesec uvećava. Oni koji rade danas spadaju u grupu „privilegovanih“. Tržište rada je „zatrpano“ radnom snagom novim odpuštanjima i tako je nemoguće postići bilo kakav socijalni dijalog, jer se radi sve teže i za sve manje nadnice.

Ako se uzme u obzir da dosadašnje vlade u Srbiji u svakoj prilici tvrde (a naročito pred izbore), da su socijalno odgovorne, a da je realnost da sav teret pada na leđa najsiromašnijih, može samo da se zapitamo šta bi tek bilo da nisu bile socijalno odgovorne?

Iz godine u godinu mislimo da ne može biti gore ali svedoci smo da je socijalni status većine stanovništva sve je lošiji i lošiji.

Sidikati su nastali na principima solidarnosti, jednakosti i ravnopravnosti i stoga njihova uloga u objedinjavanji sveta rada je najbitnija.

Zrenjaninski socijalni forum će pokušati da skrenemo pažnju na sindikate i njihove aktivnosti. Da ih podrži u njihovim aktivnostima i zalaganjima. Sindikati su sastavni deo sveta rada i samo je na nama koliko smo spremni da ih menjamo i podržimo u zajedničkoj „borbi“.

Intervijuisaćemo razne govornike iz sveta rada (sindikalizma). Od njihovih kratkih izjava o raznim svakodnevnim temama nastaće serijal pod nazivom „Javni časovi sindikalizma“. Video klipovi će se svake nedelje postavljati na društvene mreže počev od 20. februara 2016. godine.

Intervjui će biti realizovani kroz projekat Solidarno delovanje: Socijalni pokreti i demokratski socijalizam kao alternativa postojećem političkom i ekonomskom sistemu u Srbiji. Projekat je podržala kancelarija Rosa Luxemburg Stiftung za Jugoistočnu Evropu.

Pozivamo sve koji žele da ušestvuju u ovoj aktivnosti da nas kontaktiraju.

„Javne časove sindikalizma“ se mogu videti na sledećim adresama:

www.zsf.rs

facebook.com/zrenjaninskisocijalniforum

twitter.com/Zr-SF

https://www.youtube.com/channel/UC67_hBP1658_XdDoo_toTiQ

Pročitajte još

Irena Kaločai Zrenjanin foto Privatna arhiva

IN MEMORIAM IRENA KALOČAI ( 1939 – 2023. )

Nekadašnja reprezentativka i državna rekorderka u kuglanju, Irena Kaločai, preminula je u Zrenjaninu, u 84. ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>