18. 01. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / KRENULI PEŠICE NA PUT OD ZRENJANINA DO AUŠVICA
antifašisti 3

KRENULI PEŠICE NA PUT OD ZRENJANINA DO AUŠVICA

Zanimljiv poduhvat dvojce mladića, antifašista, jednog iz Zagreba I drugog iz Zrenjanina

Dvojica antifašista i radijskih novinara Dalibor Piskrec, član Antifa Brdovec iz Zagreba i Srđan Papić Đurić, antifašista i član PAOR organizacije iz Zrenjanina, krenuli su iz Zrenjanina, pešice na put ka Aušvicu, sa jasnim ciljem da sakupe pomoć za izbeglice i na svom putu aktiviraju volontere.

Piskarec i Papić Đurić krenuli su iz Zrenjanina putem prema Kikindi i graničnm prelazu sa Mađarskom, pa dalje do Segedina, Kečkemeta, Budimpešte, pa preko Slovačke i gradova Zvolen, Banska Bistrica do Poljske i Memorijalnog centra Aušvic Birkenau, koji je 27. januara obeležio 71. godinu od oslobođenja.
Tokom dugog i napornog pešačenja, koje će trajati 13 dana, njih dvojica će pokušati da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju izbeglice sa Bliskog istoka, ali i na prave uzroke njihovog problema – a to je rat.

– Namera nam je da put do Aušvica prelazimo kao izbeglice koje su zbog rata napustile svoje kuće i krenule u potragu za mirom. Hodaćemo sa minimum novca, hrane i bez planiranog i obezbeđenog smešataja… Trudićemo se da preživljavamo i da se snađemo. Pokušaćemo da dosledno predstavimo teške trenutke sa kojima se svakodnevno susreću izbeglice koje proteklih meseci pristižu iz ratom zahvaćenih područja na putu ka zemljama EU i kroz njih. Tokom puta snimaćemo zvuk, video i fotografije, koje ćemo objavljivati i deliti onlajn tokom svakog dana pešačenja – naglasio je Zenjaninac, Srđan Papić Đurić.

antifašisti 1

– U državama iz kojih krećemo u ovu akciju, u Srbiji i Hrvatskoj, formalno je obeležen taj datum od strane najviših državnih zvaničnika. Smatramo da je to paradoks i neiskreno, zato što u oba postkonfliktna društva na političkoj sceni ne postiji jasna odrednica niti stav u odnosu na ekstremno desnu ideologiju, nacionalizam i šovinizam, rasizam, ksenofobiju, klerofašizam, što za posledicu ima pretnje nasiljem, diskriminaciju i na kraju rezultira nasiljem- dopunio je svog kolegu Dalibor Piskrec.

– Naravno da nam nije lako, prvog dana smo prepešačili 55kilometara od Zrenjanina do Kikinde, uz kišu, jak vetar i hladnoću…izbeglice na sličan način prolaze težak put, često hodajući po nekoliko stotina km i u teškim vremenskim uslovima. Poduhvat nastavljamo sledećom etapom, do graničnog prelaza Đala u pravcu Segedina.Nadamo se da će akcija motivisati javnost i organizacije civilnog društva da se pridruže i solidarno deluju I prikupe humanitarnu pomoć u vidu tople odeće, obuće, ćebadi, vreća za spavanje, konzervirane hrane, igračka, svesaka, bojica I flomastera za decu i sredstva za ličnu higijenu – uglas su poručili Piskrec I Papić Đurić.

antifašisti 4

Pročitajte još

Vikend-akcija-Web-1

VIKEND AKCIJA od 17.01.2020. do 18.01.2020.

🎉🎉🎉 VIKEND AKCIJA OD 17.01. – 18.01.2020. 🎉🎉🎉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>