11. 08. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / AJMO BABO U ŽABALJ, PA UVEČE NA ROGALJ
Rogalj 4

AJMO BABO U ŽABALJ, PA UVEČE NA ROGALJ

Banatsko veče, Rogalj… običaji, tradicija, kulinarski specijaliteti starog Banata u zrenjaninskom Narodnom muzeju

“Gde to kažu ima lepih seka, oće babo da ženi meneka… Ajmo babo u Žabalj, pa uveče na rogalj, luče belo doći će na prelo….”

A od Žablja do Zrenjanina, dvadesetak kilometara i putovanje kroz isto toliko vekova… blatnjavim sokacima, paorskim mukama, ukrašenim zlatnim tokama i nošnjama, pa kad padne prvi sumrak svi, momci i devojke krenu na rogalj….Tako u Žablju, Sakulama, Mokrinu i Sefkerinu, tako i u Zrenjaninu…

Rogalj 5

U ovom kontekstu rogalj se odnosi na ugao, “ćošak”, dva tipično banatska šora, kako se to po starinski kaže, gde se najčešće okupljala seoska omladina u večernjim časovima, mada se ova reč koristila za skupove te vrste koji su se održavali na bilo kom mestu u ulici, na uličnoj klupi ispred kuće, u voćnjaku i šljiviku, ulaznim vratima, ili kod dvorišne kapije… Tako su tipične reči tradicionalnog banatskog bećarca, koje na najlepši način oslikavaju dogodovštine jednog vremena, kako su se mladi upoznavali, zabavljali i družili i “terali kera”…

“Tri metera somota,zar te nije sramota što ti ljubiš mladog momka matora djevojka.. Široka je avlija mati viče Marija, a Marija na Dunavcu,ljulja se u čamcu…”

U prvi sumrak devojke su se okupljale i otvarale rogalj pesmama o momcima, udaji, ženidbi… Kad namire marvu kod kuće, momci odlaze devojkama na rogalj pevajući pesme….

Rogalj 10

Kako je rogalj nekada izgledao, brojnim posetiocima u prepunom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu, na najautentičniji način dočarali su članovi Kulturno umetničkih društava “Pionir” I “Svetozar Marković” , zatim Izvorna ženska pevačka grupa “Seferini”, gajdaš Vanja Ilijev, specijalne gošće žene iz društva Gradnulički biseri i muzejski savetnik Miodrag Cvetić.

– Organizujući ovo “Banatsko veče – Rogalj u Muzeju” želeli smo da sve zainteresovane, a pokazalo se da ih je previše, provedemo kroz vreme, vratimo ih u neki stari, dobroćudni Banat, tačnije tipično banatsko selo, u kojem je rogalj, bio korzo, kafić, klub ili diskoteka…Na roglju se pevalo, igralo, pričalo, tamo se se momci i devojke “kibicovali”, upoznavali, družili se i zbližavali… Ovom specifičnom i autentičnom prezentacijom obuhvatili smo period prve polovine dvadesetog veka, mada je rogalj naravno postojao i ranije….- ističe Branka Babić, nadležni kustos za ovaj program i etnolog Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

U okviru promocije kulturnog identiteta posluženi su brojni specijaliteti tipično banatske kuhinje kao što su štrudle sa makom, sirom i višnjama, krofne, šmarne, tašci, šufnudle, gomboce, grenadirmarš. Nakon roglja i posela na njemu, posetioci su itekako slasno i strasno navalili na pomenute specijalitete, uz domaće banatsko vino i rakiju dudovaču.

Rogalj 4

Pročitajte još

117299931_295612131663493_8643998061462396919_n

TEREN ZA BIČ VOLEJ PORED BEGEJA U TORKU

Na inicijativu mladih iz sela Torak, u opštini Žitište, nedaleko od Zrenjanina, u toku je ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>