08. 03. 2021.
Home / Kultura i život oko nas / Pačja supa i štrudla od rogača
519080_071916c4_f

Pačja supa i štrudla od rogača

Etno-selo Tiganjica u blizini Zrenjanina i Prirodnog rezervata Carska bara ponosi se svojim mini zoo-vrtom i ergelom konja. Braća Darko i Zoran Ostojin i Darkova kćerka Dunja bave se turizmom i dosad su ugostili brojne poznate ličnosti, glumce, pevače, sportiste, ali i goste iz Amerike, Kanade, Nemačke, Australije…

– Viziju etno-sela imao je još tamo krajem devedesetih naš otac Ljubiša, koji je na porodičnom imanju počeo da pravi zoološki vrt, marljivo prikupljajući životinje i vodeći brigu o njima. Imamo srne, nojeve, zečeve, petlove, paunove, guske, patke… Kasnije smo počeli da gajimo ponije, pa onda i konje za jahanje, o kojima brinu svi članovi porodice Ostojin – priča Zoran.

Ljubišin muzej

– Gosti nam dolaze iz svih krajeva Evrope, ovde provode vreme sa porodicom, prijateljima, ljudi se ovde venčavaju, poznate ličnosti koriste naš ambijent za foto-šutinge – kaže Zoran. – U znak sećanja na tvorca etno-sela i restorana Trofej, sagrađen je Ljubišin etno-muzej, koji ima više od 400 muzejski vrednih predmeta, starih kola, peći…

Životinje zahtevaju veliku pažnju i brigu, a zbog stalne gužve i mnogobrojnih gostiju konji za jahanje su specijalno dresirani, baš kao i nemački ovčari. Konji su obučeni da sami prelaze svoju maršrutu. Darko Ostojin zadužen je za odgajanje vučjaka, a Dunja za kulinarske specijalitete.

– Posle laloškog fruštuka sa domaćom šunkom, kobasicama, domaćim sirom i jajima od morke neko izabere da vozi bicikl, a neko da doživi pravi adrenalinski šok vozeći se kvadom po Carskoj bari, najvećem prirodnom rezervatu ptica u Evropi. Brojni ljubitelji prirode obilaze staništa retkih ptica, oni obično krenu čamcem ili brodićem obilaze mrtvaje starog Begeja i Carske bare. Pecaroši najviše uživaju u čarima netaknute prirode.

Porodica Ostojin sama pravi mnoge domaće proizvode, od šunke do pršute, rakiju peku od voća koje raste na porodičnom imanju, a vino se pravi starinskom metodom muljanja od grožđa ubranog u starom porodičnom vinogradu.

Tiganjica je sagrađena od temelja u lalinskom stilu, na način na koji se u davna vremena gradilo, a jedna kuća je napravljena od blata, peska, slame i čerpića. Grede u unutrašnjosti stare su više od 500 godina, a u kući se nalazi i čuvena paorska peć. Dočarava posetiocima Banat, način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da se bar na tren vrate u prošlost.

– Samo da okusite žutu nedeljnu supu od pačjeg mesa sa domaćim rezancima i knedlama, sos od višanja ili tradicionalni rinflajš i štrudle sa skorupom, makom i rogačem… Onda možete da sednete na bicikl i lagano do jezera Joca, gde se praćakaju šarani – s osmehom priča Darko.

izvor:

izvor:

http://vesti-online.com/

Pročitajte još

PSX_20210304_132423

Onlajn radionica “U srcu grada” – 6. 3. 2021.

Onlajn radionica – „ U srcu grada“ – Dečji program Kulturnog centra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>