12. 08. 2022.
Home / Intervju / ALEKSANDRA SEKA ARANITOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA “SPORTINFO”
01

ALEKSANDRA SEKA ARANITOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA “SPORTINFO”

Državna rekorderka i šampionka u powerliftingu iz Zrenjanina

Aleksandra Seka Aranitović, dvadestpetogodišnja Zrenjaninka državna je prvakinja u powerlifting-u i rekorderka u ovom atraktivnom i u poslednje vreme za dame modernom sportu, za čitaoce portala “Sportinfo” ekskluzivno je odgovorila na sva postavljena pitanja…

Sportista si u srcu i duši, još od malih nogu?

– Sportom se bavim od malena, od osnovne škole, trenirala sam najpre atletiku i to dosta dugo, bavila se gimnastikom… malo i kik boksom… ma probala sam puno toga, tražila sebe i konačno se dokazala, što valjda govori da nisam pogrešila.

Powerlifting je moderan i prilično popularan sport?

– Za one koji ne znaju, to je sport snage, karaktera… Sastoji se iz tri dizanja, čučanj, benč pres i mrtvo dizanje. Na takmičenjima za svako dizanje imamo po 3 pokušaja, sami biramo težinu, s tim da svaki naredni pokušaj povećavamo kilažu. Četvrti pokušaj dobija se samo ako se obara dražvni ili neki drugi rekord. Izmedju podizanja imamo malu pauzu, dok ostali takmičari iz grupe ne odrade svoje dizanje, a izmedju disciplina imamo malo veću pauzu, nekad i do pola sata.

12388302_10207425599665513_116540101_n

Kako si se odlučila da počneš da treniraš baš ovaj sport?

– To se desilo početkom ove godine, nekako sasvim spontano… Počela sam, naime da radim u fitnes centru Steffani u Zrenjaninu, gde sam ujedno i trenirala. Imala sam predispoziciju, snagu jer sam se bavila takvim sportovima koji zahtevaju dosta snage. Tokom treniranja mnogi su me pitali zašto se ne bi oprobala u powerliftingu. Na prvo takmičenje sam otišla na nagovor Miodraga Gligića, vlasnika teretane u kojoj radim kao fitnes i kondicioni trener. Takmičenje se održavalo samo u benč presu, gde sam pokazala izvanredne rezultate i odmah na prvom takmičenju oborila državni rekord. Tada sam negde u sebi pronašla poruku da iskreno želim da se bavim ovim sportom i povratka više nije bilo…

Iza tebe je blistavi niz zapaženih rezultata?

– Zaista je bilo turbulentno, učestvovala sam na sedam takmičenja ove godine, četiri u benč presu i tri u powerliftingu i svaki put kada sam se pojavila obarala sam prethodne, sopstvene rekorde. Poslednje takmičenje u Nišu u powerliftingu, svakako je bilo najznačajnije za mene.

702763_10207425599545510_86851123_n

Kako se zvalo takmičenje u Nišu?

“Gala kup” u powerliftingu, Palilula. To je tradicionalno takmičenje i održava se u Nišu već dvadeset godina, ubedljivo je najmasovnije i na njega dolaze takmičari iz zemalja u okruženju, kao što su Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Mađarska, Rumunija…

Nije baš uobičajeno, da mlada dama, podigne u totalu skoro 300 kilograma?

– Nije, ali eto… Sada u Nišu, total mi je bio 290kg u kategoriji do 52kg, a ja sam imala samo 49 kilograma. Moj rezultat je proglašen za najveći u relativu, to je odnos telesne i podignute težine i dobila sam poseban pehar za ovu senzaciju!

912694_10207425599705514_1825849317_n

Ambicije i planovi za narednu godinu?

– Uh ambicije su velike, cilj mi je da odem na Evropsko prvenstvo u powerliftingu, naredne godine, koje će ujedno biti i kvalifikaciono za olimpijadu, specijalnu za ovaj sport, koja će se održati 2017.godine u Orlandu – Florida. Takodje mi je veoma bitno i svetsko prvenstvo u Nišu, septembra naredne godine, za koje sam se već kvalifikovala. Nadam se da ću uspeti da održim sjajnu formu i na državnim takmičenjima popravim još koji sopstveni rekord.

Poruka za čitaoce portala “Sportinfo”?

– Treba se uvek pronaći u sportu koji Vam najviše odgovara i godi, bez obzira da li ste profesionalac, amater ili samo rekreativac.Važno je uživati u sportu i ubedjena sam da to mnogo znači psihi svake osobe. Ja se eto borim sa težinama, podižem silne kilograme, ali nekako to volim, pronašla sam se tu i užitak mi je da svakodnevno treniram… naravno za sve veliki pozdrav, puno zdravlja i sreće u Novoj godini i naravno puno uspeha i sportskih blistavih rezultata onima koji su aktivni u sportu, koji je svakako način i osnovna životna filozofija….

1418412_10207425599625512_1315694093_n

Pročitajte još

trs

Tvoje vesti iz sveta trčanja

Šta kažu stručnjaci: Zašto se budite umorni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>