29. 09. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / BOŽIĆNI JEŽIĆ OD ŽITA
Maja 3

BOŽIĆNI JEŽIĆ OD ŽITA

Stidljivi, ali moćni, zanimljivi i baš nekako dragi, pojavili su se opet mali, slatki božićni ježići. Glavni “krivac” je svakako, Maja Mandić, koja ih je napravila i uz osmeh, šarmantno najavljuje praznične zimske čarolije.

Ježići od žita, prikladan su i autentičan poklon za Sv.Nikolu 19. decembra, a to je inače i dan kada se u našem narodu seje žito koje je simbol rađanja novog života ili za Božić 7. januara – priča Maja uz praktično objašnjenje:

Sedam ili osam dana, na primer pre Božića u doboki sud treba usuti 3-4 cm vode, ježića položiti na leđa i ostaviti tako u vodi, preko noći, uz malo dodavanje vode u posudu. Ujutro ježića izvaditi i postaviti na nogice, na suvo i toplo mesto gde ima sunčeve svetlosti, a posle tri dana on će dobiti bodlje, tj. žito će početi da klija…

Maju Mandić, koja ukrasne ježiće pravi iz hobija, jer je iako je završila fakultet, već dugo bez posla, sreli smo u glavnoj zrenjaninskoj ulici i kako se to kaže “na prepad” se uverili u umešnost njenih ruku… Ideja kako iskreno priznaje, nije skroz njena, “fazon” je snimila još pre nekoliko godina u Subotici, ali je svoj specifičan stil pravljenja i izgled ježića od žita usavršila i prilagodila ga sebi….

Božićni ježić zaista može obradovati dragu osobu i biti baš lep novogodišnji ili božićni poklon, tj. znak pažnje…

Maja 5

Pročitajte još

kczr

Program Kulturnog centra Zrenjanina do 6. oktobra 2022.

Program Kulturnog centra Zrenjanina do 6. oktobra 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>