12. 07. 2020.
Home / Kultura i život oko nas / JAPANSKE JABUKE SA BANATSKIM ŠMEKOM
Luka Mijajev 4 japanske  jabuke

JAPANSKE JABUKE SA BANATSKIM ŠMEKOM

Luka Mijajev u selu Ečka kod Zrenjanina, vrlo uspešno gaji japansko voće

Kad je zemlja plodna i kad se bakćeš oko nje, ma i dugme će nići iz nje…” kažu stari Banaćani, naročito oni kojima je poljoprivreda I zemljoradnja sve, život i opsesija…

Slično razmišlja i sredovečni poljoprivrednik iz sela Ečka, nadomak Zrenjanina, koji je, kako sam za sebe kaže, botaničar amater, ali sa stalnom željom da istražuje I eksperimentiše na svojoj njivi.Naravno nije otišao toliko daleko u svojim ekperimentima da bi bio siguran da I dugme zaista može da nikne, ali je sočnim i ukusnim jabukama, koje poreklo vode iz dalekog Japana, dokazao da ovim voćkama baš prija u plodnoj banatskoj zemlji i da one sasvim solidno rađaju svake godine.

U svojoj bašti koja se prostire na skoro sedam ari placa iza porodične kuće u centru Ečke, Luka je podigao voćnjak, a egzotične sadnice u njemu, pre podsećaju na neke ukrasne biljke, a ne na japanske jabuke, poznatije kao kaki, čiji je pun stručni naziv “diospiros kaki”.

Luka Mijajev 2

Japanska jabuka je ustvari „hrana za bogove“ i nacionalna je voćka Japana, mada potiče iz Kine, gde se uzgaja vekovima I kako stručnjaci ističu postoji više od dve stotine različitih vrsti. Kaki je u 19. veku dospeo u Evropu, gde uspeva u područjima blage sredozemne klime, a eto zahvaljujući velikoj pažnji i brizi Luke Majajeva, zapatila se i u ravnom Banatu.

– Jedna od tri moje kćeri, živi na severu Italije, gde sam pre sedam godina prvi put video velike plantaže kakija i odmah se zaljubio u žuto-narandžaste plodove ovog egzotičnog voća, za koje sam ranije znao da liči na našu jabuku, ili možda više na žuti paradajz i da ima specifičan opor ukus, koji malo kupi usta kada se jede.Fasciniran ukusom, kupio sam 400 kalemljenih sadnica koje su zatim tri godine provele na aklimatizaciji u okolini Verone – ističe Luka Mijajev.

Od pre četiri godine sadnice kakija privlače pažnju prolaznika glavne ulice u selu Ečka, a skroman rod, koji je redovno stizao početkom jeseni, nije obeshrabrio Luku u eksperimentu da zapati snažnu japansku voćku dekorativnog izgleda. Uredno je primenjivao sve agrotehničke mere, naročito đubrenje i zalivanje. Mada održavanje japanske jabuke nije zahtevno, potrebna su samo dva prskanja ekološkim plavim uljem, zasadi su osetljivi, a u Lukinoj bašti održalo se tačno 100 sadnica koje su ove jeseni dale rod od više od pola tone jabuka.

– Sada je došao pun rod – na svakom stablu bilo je 5-6 kilograma plodova, a pojedinačno su teški od 80-150 grama. Berbu sam počeo nakon prvih mrazeva u novembru i u gajbice smestio više od pola tone zrelih i sočnih kakija – ponosno priča Luka, čija je ovogodišnja produkcija kakija završila i u lokalnoj prodavnici u Ečki, mada je veći deo roda podelio kao poklon prijateljima i ljudima koji su bili zainteresovani za degustaciju ovog ukusnog voća.

Zanimljivo je naglasiti, da stajanjem, odnosno sazrevanjem u kućnim uslovima, plod kakija postaje još sočniji, slađi, prijatnog ukusa i tada mora da se jede kašičicom. Luka ističe da je, nažalost, japanska jabuka nedovoljno poznata potrošačima, koji od kupovine zaziru kada je opipaju u marketima i misle da nije za upotrebu pošto je mekana.

– A, tada je ustvari najlepša i najslađa.Ko je jednom proba, jednostavno ne može bez tog ukusa i postaje fan japanske jabuke, baš kao što sam i ja – dodaje Luka Mijajev.

Luka Mijajev 5

ĆERKE NARAVNO ODUŠEVLJENE

– Kompletna porodica Mijajev naravno da je oduševljena što glava i domaćin Luka, sa velikim entuzijazmom i ljubavi uzgaja japanske jabuke.Ne vole baš puno medijski da se eksponiraju, ali ćerke nisu skrivale oduševljenje što je ovogodišnji rod baš dobar I što će one, ali I svi članovi porodice uživati u ukusnim plodovima koji se beru u kasnu jesen, sve do prvih mrazeva, a zatim stajanjem tek dobijaju slast I sočnost….

ULEPŠAVA OKUĆNICE

– U našim uslovima najbolje je japansku jabuku saditi po okućnicama, blizu stambenih objekata koji se greju, čime se stvara zavetrina i blaga mikroklima. Ečka je puna takvih napuštenih oaza, sigurno ih ima na prostoru većem od 50 hektara – kaže Luka Mijajev i ističe da pored komercijalne, gajenje ovog egzotičnog voća ima i dekorativnu dimenziju, jer stabla i plod ulepšavaju okolinu.

KREPI I SMIRUJE

– Stručnjaci I nutricionisti ističu da japanska jabuka ima dva puta više voćnih vlakana i neophodnih mikroelemenata od obične jabuke. Bogata je antioksidantima i vitaminima, u narodnoj medicini koristi se za ublažavanje želudačnih tegoba, jača kardiovaslukarni sistem i umirujuće deluje na nervni sistem, ima baktericidno svojstvo. Od nje se mogu prirpemati i sirupi, kolači, džemovi, spravljati ukusna aromatična rakija…

Luka Mijajev 3 japanska jabuka

Pročitajte još

IMG-12bf62473e8b1e5ec5d0f71bb141be46-V

WOLF & CO….JUTUTUNSKA JUHAHAHA…

U ovoj čorbi od vremena, ti budi šargarepa, ja ću biti zelen, držaćemo se za ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>